HARTCOHERENTIE

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode die effectief helpt bij stressgerelateerde klachten. Aan de hand van ademhalingsoefeningen trachten we het zenuwstelsel opnieuw in balans te brengen. Concreet wordt deze methode vaak ingezet bij burn-out, stress en hyperventilatie. Het is ook zeer doeltreffend bij faalangst, ADHD en paniekstoornissen. 

Aan de hand van biofeedback-apparatuur kan de Hart Ritme Variabiliteit (HRV) gemeten worden. Het meten van de HRV geeft ons informatie over de balans in ons autonome zenuwstelsel. In het geval van overmatige sympathische activiteit is er sprake van disbalans. Dat komt vaak tot uiting in klachten zoals stress, angsten en uiteindelijk zelfs burn-out of depressie.

Afbeelding: Moonbird

Hartcoherentietraining

Binnen hartcoherentietraining maken we gebruik van het feit dat onze hartslag niet altijd identiek is. Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt deze. Als het versnellen en vertragen van onze hartslag elkaar in een regelmatig tempo afwisselen, spreken we over hartcoherentie.

Een training bestaat uit 4 sessies waarbij de hartcoherentiecoach eerst de werking van het zenuwstelsel uitlegt en je nadien begeleidt met de oefeningen. Het is de bedoeling dat je thuis regelmatig eenvoudige ademhalingsoefeningen doet. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een ademhalingsbegeleider.